خواص روغن کنجد
روغن كنجد بيش از ۲۵۰۰ سال است كه در آشپزي مورد استفاده قرار ميگيرد. اين روغن منبع غني چربي اشباع نشده، ويتامينها، آنتياكسيدانها و مواد معدني است. در اين مطلب به خواص اين روغن ميپردازيم. اسيدهاي چرب اشباع نشده مانند امگا ۳، ۶ و ۹ براي رشد لازمند و نقش مهميدر درمان بيماري هاي مزمن مانند ناراحتي قلبي وعروقي، ديابت، فشار خون بالا و آرتريت دارند. ويتامين E موجود در آن از بيماري آلزايمر و آب مرواريد جلوگيري ميكند. روغن كنجد تحريكپذيري غشای مخاطي را كم ميكند. اين روغن براي درمان سرفه، يبوست، آرتريت و پوست خشك توصيه ميشود. روغن كنجد خاصيت ضدقارچي و ضدباكتريايي دارد و غرغره كردن آن، باكتريها را ازجمله باكتري هاي سرماخوردگي از بين ميبرد. ماساژ با روغن كنجد انعطافپذيري مفصلها را زياد ميكند.
سلامت پوست و مو
روغن كنجد يك محافظ طبيعي در برابر اشعه فرابنفش به حساب ميآيد و پوست را در برابر كلر موجود در آب استخر محافظت ميكند. تركهاي پوستي، اگزما، بريدگيها و جراحتهاي سطحي را درمان ميكند و پوست صورت بهويژه اطراف بيني را سفت ميكند و مانع بزرگ شدن منفذهاي پوستي صورت ميشود. در واقع روغن كنجد موجب شفافيت پوست ميشود. روغن كنجد از بروز آكنه جلوگيري ميكند و مانع شوره سر و سفيد شدن موها ميشود. ويتامين E موجود در اين روغن به رشد مو سرعت ميبخشد. مصرف موضعي اين روغن نيز پوست را نرم و لطيف ميكند. اين روغن در درمان لك سوختگي بدن نيز كاربرد دارد.
,
سلامت سيستم عصبي
مصرف مرتب روغن كنجد اضطراب را كاهش ميدهد، گردش خون را تقويت ميكند، مانع اختلالات عصبي ميشود و سيستم دفاعي بدن را تقويت ميكند. مصرف روغن كنجد، نشاطآور است، هوشياري ايجاد ميكند، به رفع عصبانيت كمك ميكند، دردهاي مزمن و گرفتگي عضلات را كاهش ميدهد و براي افرادي كه از كم خوني و سرگيجه رنج ميبرند مفيد است.
تعويق روند پيري
روغن كنجد داراي مقدار زيادي گاما توكوفرول است كه فعاليت آنتي اكسيدانياش زياد است و داراي مقدار كمتري دلتا و آلفا توكوفرول است. اين خاصيت آنتي اكسيداني مقاومت روغن را در برابر حرارت افزايش ميدهد. آنتي اكسيدان روند پيري را به تعويق مياندازد و سبب افزايش طول عمر ميشود. مطالعات بر روي موشها نشان داده است كه sesam in و ليگنانهاي موجود در دانه كنجد ميتواند عامل محركي براي آسكوربيك اسيد سنتتاز در كليه و قلب موشها باشد و مصرف منظم دانه كنجد در انسانها سبب افزايش غلظت گاما توكوفرول و تغييرات نسبت توكوفرولها در پلاسما ميشود.
زيادهروي در مصرف ممنوع
خواص ذكر شده درباره روغن كنجد بدين معنا نيست كه شما آزاديد هر چقدر كه ميخواهيد از روغن كنجد در طي يك روز استفاده کنید. به خاطر داشته باشيد كه كالری همه روغنها يكسان است و هر يك قاشق چايخوري آن حدود ۴۵ كيلو كالري انرژي دارد پس مراقب باشيد تا با مصرف بيرويه آن دچار اضافه وزن و در پي آن مشكلات و بيماريهاي مختلف نشويد.
روغن كنجد، فشار خون را پايين ميآورد، كلسترول مفيد را افزايش و كلسترول مضر را كاهش ميدهد و به حفظ فشار طبيعي خون كمك ميكند. ارتباط بين افزايش چربيهاي خون و بيماريهاي قلبيوعروقي به خوبي آشكار است. بزرگترين عامل خطر جهت پيشرفت بيماريهاي قلبي و عروقي سطح بالاي چربيهاي خون (بهويژه LDL و كلسترول تام) ميباشد. وجود راديكالهاي آزاد نيز سبب افزايش پراكسيداسيون چربيها ميشود كه به عنوان يك عامل توكسيتيك (سمي) جهت سيستم عروقي محسوب ميشود. بسياري از متخصصان تغذيه بر اين باورند كه روغن دانه كنجد اثر كاهنده كلسترول خون، كاهنده قند خون و خاصيت آنتي اكسيداني دارد. در مطالعات حيواني اين اثرات كاملا ديده شده است ولي در مطالعاتي كه در گذشته بر روي انسانها انجام شده است، مشخص شده است كه مصرف ۲۵ تا ۴۰ گرم دانه كنجد نتوانسته چنين اثراتي را ايجاد نمايد. روغن كنجد عمدتا مصرف خوراكي دارد كه به عنوان روغن پختوپز، بيشتر در كشورهاي چين، ژاپن و كره مصرف ميشود. وجود آنتي اكسيدان و چربيهاي اشباع نشده PUFA و دو نگهدارنده طبيعي (sesamol ,sesamin) و ليگنان در روغن كنجد سبب كنترل فشارخون و بيماريهاي قلبيوعروقي ميشود. اگر روغن كنجد در دماي ۱۸۰ درجه سانتي گراد به مدت ۲۰ دقيقه حرارت داده شود سطح sesamol آن افزايش مييابد. اما اگر در دماي ۲۰۰ درجه سانتيگراد به مدت ۲۰ حرارت داده شود سطوح sesam ol آن كاهش مييابد. لذا پختن در دماي بالاي ۲۰۰ درجه سانتيگراد سبب از دست دادن برخي از ليگنانها ميشود ولي sesamin (كه يك منبع فيتواستروژن محسوب ميشود) نسبتا به حرارت مقاوم است. ليگنانها سبب مهار سنتز و جذب كلسترول در موشها ميشود. مصرف ۱۰ گرم روغن كنجد جهت سلامتي قلبوعروق ميتواند مفيد واقع شود. روغن كنجد يكي از منابع خوب مواد غير قابل صابوني شدني (كه شامل استرولها، ترپنها، تري پن الكلها، توكوفرولها و ليگنانها هستند) ميباشد. اين استرول هاي گياهي (فيتواسترول ها) با جذب كلسترول در روده رقابت ميكنند و ميتوانند سبب كاهش كلسترول خون شوند. avenasterol بيشترين استرول در روغن كنجد ميباشد.
ارسال در واتساپ ارسال در تلگرام
بازدید: 2586
تبلیغات متنی
خواص میوه ها و گیاهان
مطالب مرتبط
آرشیو ماهیانه
- فروردین ۱۴۰۳
- اسفند ۱۴۰۲
- بهمن ۱۴۰۲
- دی ۱۴۰۲
- آذر ۱۴۰۲
- آبان ۱۴۰۲
- مهر ۱۴۰۲
- شهریور ۱۴۰۲
- مرداد ۱۴۰۲
- تیر ۱۴۰۲
- خرداد ۱۴۰۲
- اردیبهشت ۱۴۰۲
- فروردین ۱۴۰۲
- اسفند ۱۴۰۱
- بهمن ۱۴۰۱
- دی ۱۴۰۱
- آذر ۱۴۰۱
- آبان ۱۴۰۱
- مهر ۱۴۰۱
- شهریور ۱۴۰۱
- مرداد ۱۴۰۱
- تیر ۱۴۰۱
- خرداد ۱۴۰۱
- اردیبهشت ۱۴۰۱
- فروردین ۱۴۰۱
- اسفند ۱۴۰۰
- بهمن ۱۴۰۰
- دی ۱۴۰۰
- آذر ۱۴۰۰
- آبان ۱۴۰۰
- مهر ۱۴۰۰
- شهریور ۱۴۰۰
- مرداد ۱۴۰۰
- تیر ۱۴۰۰
- خرداد ۱۴۰۰
- اردیبهشت ۱۴۰۰
- فروردین ۱۴۰۰
- اسفند ۱۳۹۹
- بهمن ۱۳۹۹
- دی ۱۳۹۹
- آذر ۱۳۹۹
- آبان ۱۳۹۹
- مهر ۱۳۹۹
- شهریور ۱۳۹۹
- مرداد ۱۳۹۹
- تیر ۱۳۹۹
- خرداد ۱۳۹۹
- اردیبهشت ۱۳۹۹
- فروردین ۱۳۹۹
- اسفند ۱۳۹۸
- بهمن ۱۳۹۸
- دی ۱۳۹۸
- آذر ۱۳۹۸
- آبان ۱۳۹۸
- مهر ۱۳۹۸
- شهریور ۱۳۹۸
- مرداد ۱۳۹۸
- تیر ۱۳۹۸
- خرداد ۱۳۹۸
- اردیبهشت ۱۳۹۸
- فروردین ۱۳۹۸
- اسفند ۱۳۹۷
- بهمن ۱۳۹۷
- دی ۱۳۹۷
- آذر ۱۳۹۷
- آبان ۱۳۹۷
- مهر ۱۳۹۷
- شهریور ۱۳۹۷
- مرداد ۱۳۹۷
- تیر ۱۳۹۷
- خرداد ۱۳۹۷
- اردیبهشت ۱۳۹۷
- فروردین ۱۳۹۷
- اسفند ۱۳۹۶
- بهمن ۱۳۹۶
- دی ۱۳۹۶
- آذر ۱۳۹۶
- آبان ۱۳۹۶
- مهر ۱۳۹۶
- شهریور ۱۳۹۶
- مرداد ۱۳۹۶
- تیر ۱۳۹۶
- خرداد ۱۳۹۶
- اردیبهشت ۱۳۹۶
- فروردین ۱۳۹۶
- اسفند ۱۳۹۵
- بهمن ۱۳۹۵
- دی ۱۳۹۵
- آذر ۱۳۹۵
- آبان ۱۳۹۵